כיום, המסחר בשוק ההון נגיש יותר מתמיד עבור משקיעים פרטיים. יש מגוון רחב של פלטפורמות מסחר מקוונות זמינות, המציעות שפע של יכולות, כלים וממשקים לניהול השקעות. אך עם כל ההיצע הגדול הזה, לא תמיד קל לדעת איזו פלטפורמה היא המתאימה ביותר לצרכים שלנו כמשקיעים.
בחירת פלטפורמת המסחר הנכונה היא משימה חשובה, שכן היא יכולה להשפיע באופן משמעותי על היכולת שלכם להשיג תשואות טובות, תוך צמצום עלויות והסיכונים.
במאמר זה נסקור את הנקודות החשובות עליהן כדאי להתחשב בעת בחירת פלטפורמה, נערוך השוואה, נדבר על עינייני מיסוי ועמלות ובסופו של דבר נציג את הפלטפורמות המובילות והמומלצות ביותר להשקעות כיום, בהתאם לפרופילים שונים של משקיעים.
יציאה נכונה לדרך עם פלטפורמת המסחר המתאימה ביותר, יכולה לסייע לכם לא רק לחסוך בעלויות מיותרות, אלא גם להגדיל משמעותית את הסיכויים להצלחה בהשקעותיכם לטווח הארוך.
תוכן עניינים
פלטפורמות מסחר במניות מומלצות
בבואנו לבחון פלטפורמות מסחר מומלצות, יש לקחת בחשבון מספר קריטריונים מרכזיים. ראשית, חשוב לוודא שהפלטפורמה אמינה ומפוקחת על ידי רשויות פיננסיות מוכרות, מה שמבטיח את ביטחון הכספים ועמידה ברגולציה. שנית, נגישות הפלטפורמה לשווקים מגוונים כמו מניות, מט"ח, סחורות ומטבעות דיגיטליים היא שיקול מהותי עבור משקיעים המעוניינים לגוון את תיק ההשקעות שלהם. כמו כן, יש לשים לב לממשק המשתמש – פלטפורמה ידידותית ואינטואיטיבית יכולה להקל על קבלת החלטות מהירות ולשפר את חוויית המסחר. לבסוף, הכלים והפיצ'רים שהפלטפורמה מציעה, כמו גרפים מתקדמים, אלגוריתמים למסחר אוטומטי ותמיכה טכנית, עשויים להשפיע באופן משמעותי על ביצועי המשקיע. להלן מספר פלטפורמות מסחר בולטות העומדות בקריטריונים אלו ומומלצות למשתמשים.
כדי ליצור את רשימת הפלטפורמות המומלצות, ערכתי מחקר מקיף שהתמקד במגוון קריטריונים מרכזיים. תחילה, בחנתי את מידת האמינות והרגולציה של כל פלטפורמה, תוך וידוא שהן מפוקחות על ידי גופים פיננסיים בינלאומיים או מקומיים מוכרים. לאחר מכן, בדקתי את נגישותן לשווקים שונים – פלטפורמות שמציעות גישה למסחר במניות, מט"ח, סחורות ומטבעות דיגיטליים זכו לניקוד גבוה. קריטריון נוסף היה ממשק המשתמש: פלטפורמות עם ממשק ידידותי, אינטואיטיבי ונוח לשימוש קיבלו עדיפות. כמו כן, ניתחתי את הכלים והפיצ'רים שכל פלטפורמה מציעה, כגון כלים לניתוח טכני, מסחר דמו ואפשרויות לתמיכה טכנית מקצועית. לבסוף, לקחתי בחשבון חוות דעת של משתמשים ואנליסטים בתחום, על מנת להבטיח שההמלצות יהיו עדכניות ורלוונטיות.
מהי פלטפורמת מסחר במניות וכיצד היא עובדת?
פלטפורמת מסחר במניות היא חשבון פיננסי הדומה בתפקוד לחשבונות שיש לך בבנק. באמצעות חשבון מסחר זה מפקידים כספים בחברת השקעות (הברוקראז'). זה בדרך כלל נעשה על ידי העברה בנקאית מחשבון הבנק לחשבון נאמנות. לאחר הוספת כספים לחשבון הברוקראז', ניתן להפעיל את הכסף באמצעות פלטפורמת המסחר של הברוקראז' כדי להשקיע את הכספים הללו בשוק. הנכסים שאתם קונים במזומן יכולים להיות כל דבר שמציע ברוקראז' זה, כולל מניות, אג"ח, תעודות סל ואפילו מטבעות קריפטוגרפיים.
פלטפורמת המסחר תציג את האחזקות שלכם (הנכסים שרכשתם) וכן את יתרת המזומנים (כוח הקנייה שלכם). אם אתם משקיעים במשהו שעולה בערכו, תוכלו למכור אותו והרווחים יופקדו בחשבון הברוקראז' המקוון שלכם. משם, ניתן לבצע עסקה נוספת או אפילו להעביר את הכספים לחשבון הבנק הרגיל לשימוש במקום אחר. יש לציין שבישראל תהיו מחוייבים על פי חוק לשלם מס רווחי הון.
איזה סוגי פלטפורמות מסחר קיימות?
פלטפורמות ישראליות – כשמן כן הן, מדובר בפלטפורמות, חברות בורסה, אשר בעלות רישיון מסחר מרשות שוק ההון והן מפוקחות ונתונות למעקב רגלוטיבי מחמיר של רשות שוק ההון.
פלטפורמות זרות – פלטפורמות אלה הן למעשה "ברוקר זר" אשר באמצעותו ניתן לסחור בבורסות בחו"ל ובדר"כ גם בעמלות מסחר זולות יותר. יש לזכור כי יש לכך השלכות מס (המס אינו מנוכה במקור כמו בבורסות ישראליות)
בנקים – מסחר באמצעות בנקים יכול להיות אולי יותר נוח כי אין צורך להעביר כספים לברוקר ואלי לחסוך עמלות המרה בדרך אך חשוב לדעת כי עמלות המסחר יקרות מאוד וגם יש כל מיני עמלות מונפצות כמו "דמי משמורת" שצריכות להיעלם מהעולם
פלטפורמות "זירות מסחר" – זירת מסחר היא אכן למעשה סוג של זירה סגורה בו אתם סוחרים מול אותן חברות שמפעילות את זירות הסוחר הללו במכשירים פיננסיים שונים כאשר לרוב מדובר בחוזי הפרשים.
זה למעשה חוזה בין קונה למוכר אשר קובע, שהקונה ישלם למוכר את ההפרש בין הערך הנוכחי של נכס לבין שוויו, במחיר זמן החוזה (אם ההפרש שלילי, המוכר ישלם לקונה). למעשה, סוחר הבוחר למכור או לקנות CFD, קונה הפרש. הוא אינו מחזיק או קונה, באף מקרה, את נכס הבסיס (בין אם מנייה, תעודת סל וכו'). להבדיל מקניה ורכישה של ניירות ערך בבורסה ששם הצד הקונה רוכש מהצד המוכר, זירת סוחר זו מערכת סגורה ואין צד נגדי לעסקה.
איזה תכונות צריכות להיות בפלטפורמות המסחר במניות הטובות ביותר
הפלטפורמות מסחר במניות הטובים ביותר ברשימה שלנו מציעים אפליקציות שונות למסחר במניות בחינם, משאבים חינוכיים שונים ועוד. יחד עם זאת, הנה כמה מהתכונות שבדקנו כשהחלטנו אילו פלטפורמות היו הטובות ביותר ומדוע תכונות אלו חשובות:
עמלות ועלויות: עליכם לשאוף למצוא פלטפורמה עם עלויות נמוכות ככל הניתן. בארה"ב למשל רוב הפלטפורמות כבר מתמחרות שלל פעולות בחינם. בארץ זה עדיין לא כך ורוב הפלטפורמות גובות בערך עמלת מכירה\קניה של 0.09%. כמובן יש לחפש פלטפורמות ללא דמי משמרת (כמו בבנקים) ועם עמלות דמי טיפול נמוכות ככל האפשר. קראו עוד השוואת עמלות מסחר בבורסה.
קרנות נאמנות: בעוד שרוב הברוקרים גובים עמלה עבור מסחר בקרנות נאמנות, חשוב גם לדעת שלרובם יש רשימה של מאות או אפילו אלפי קרנות שנסחרות ללא עמלות כלל.
מינימום לפתיחת חשבון: לרוב הפלטפורמות יש סכום מינימום לפתיחת חשבון והוא נע סביב ה-10-20 אלף שח. אם אתה משקיע מתחיל, חשוב לוודא שאתה יכול לעמוד בכל דרישות ההשקעה המינימליות לפני שאתה בוחר פלטפורמה.
פלטפורמת מסחר: לחלק מהפלטפורמות יש תוכנות מסחר מורכבות ותוכנות הזמינות לסוחרים יומיים, כמו גם שירותי תיקים מנוהלים וייעוץ. פלטפורמות אחרות נוקטות בגישה פשטנית וידידותית יותר למשתמש. לרבים יש אפליקציות השקעה נלווית שיכולות להיות שימושיות אם אתה רוצה לקנות ולמכור מניות מכל מקום בעולם.
אפשרויות מחקר ופילטור: אחת הסיבות העיקריות לחשבון מסחר מקוון היא שאתה יכול לגשת לחוות דעת שנייה כשתזדקק לה. ברוקרים רבים מציעים חבילה מלאה של מעקב מניות של חברות ייעוץ צד שלישי כמו TipRanks למשל, כמו גם מבחני מניות וקרנות, כך שתוכל למצוא, למשל, את העמלות השנתיות עבור השקעה בקרן, או לקבל עזרה במיון הבחירות שלך באמצעות פרמטרים כמו מחיר לרווח יַחַס.
רלוונטי: אתרי השקעות המונים מומלצים
כיצד כדאי לבחור פלטפורמה למסחר במניות?
מהניסיון שלי, כשאתם באים לבחור פלטפורמת מסחר במניות, צריך לחשוב על הצרכים המיידיים שלכם כמשקיע או כסוחר. הנה כמה פרמטרים שכדאי לקחת בחשבון:
- לגבי בורסות – עבור ישראלים, לא ניתן לסחור בבורסה הישראלית דרך ברוקר זר. שימו לב באיזה בורסה אתם מתכננים לסחור ולפי זה להחליט. אגב, אם רוצים לסחור גם בתל אביב וגם בבורסות בינלאומיות כמו וול סטריט, מומלץ מאוד להחזיק שני חשבונות נפרדים – אחד בפלטפורמה ישראלית לבורסה המקומית, ואחד בפלטפורמה בינלאומית לבורסות חוץ.
- התאמה לצרכים – לדוגמה, אם אתם סוחרי יום וצריכים גרפים מהירים ועם מלא נתונים ופונקציות, תרצו פלטפורמה שמתמחה בכך. אם אתם משקיעים לטווח ארוך, אולי פלטפורמה בסיסית עם קצת פחות כלים תספיק.
- עמלות – חשוב לא רק לבדוק עמלות פעולה, אלא גם עמלות על חשבון לא פעיל, דמי משמרת ניירות ערך, עמלות מינימום וכו'. לפעמים יש גם הנחות על פעולות רבות או סכומים גבוהים.
- שפה – חשוב מאוד להבין את כל הפרטים הקטנים במערכת המסחר. חוסר הבנה בגלל חוסר שליטה בשפה עלול לגרום לטעויות יקרות. ברוקרים ישראלים מן הסתם מותאמים מאוד לשפה העברית בעוד ברוקרים זרים הם באנגלית בלבד, מה שיכול להוות מכשול עבור מתחילים שלא בקיאים בשפה.
- אפליקציה למובייל – לדעתי זה נחוץ במיוחד למי שהוא סוחר יום שצריך לעקוב אחר השוק באופן רציף ולבצע פעולות. גם למשקיעים ארוכי טווח זה עשוי להיות נוח לעקוב מדי פעם אחרי תיק ההשקעות מהנייד. בכל מקרה, כיום לרוב הפלטפורמות יש אפליקציות טובות.
- שירות לקוחות – חשוב להבין שבמסחר יכולות להיות בעיות או תקלות, בעיקר בהתחלה. לכן תמיכה טובה חשובה מאוד.
- חדר מסחר – חדר המסחר יכול לעזור לכם בזמן אמת לקנות או למכור מניות או קרנות אם הסתבכתם במשהו. ניתן גם לתת הוראה טלפונית אם אתם לא מסוגלים להיכנס לפלטפורמה באותו הרגע.
- ממשק נוח – אם אתם מאלה שאוהבים לבהות הרבה ולעשות פעולות, ממשק נוח הוא קריטי עבורכם. התסכלו על יצוב הפלטפורמה, הצבעים ויכולות התאמה האישית. בפלטפורמות מסויימות אפשר ממש לבנות את הדשבורד שלכם ולבחור צבעים.
הפרמטרים האלה חשובים לכל משקיע שרוצה חווית מסחר נוחה, יעילה ורווחית יותר. חשוב לשקול היטב את הצרכים לפני בחירת פלטפורמה.
למרות שבחלק מהפלטפורמות שאנחנו מציגיים כאן יש פטור מעמלת מט"ח, עדיין יש את שער מרווח ההמרה שהוא בים 2-4 אגורות
לכן חשוב לשים לב לפרט הזה, לחפש מידע באתרים של הפלטפורמות השונות ולהשוות ביניהן גם מבחינת עמלת המרה וגם מרווח שער ההמרה.
מה לגבי מיסוי?
יש הבדל משמעותי במיסוי בין פלטפורמה ישראלית לבין פלטפורמה זרה לניהול השקעות. אצל פלטפורמות ישראליות, הן מנכות עבורכם את מס הרווח ההוני על הרווחים השוטפים במקור, בהתאם לשיעורי המס המוגדרים. לעומת זאת, בפלטפורמות זרות, אין ניכוי מס במקור, ואתם אחראים לדווח לרשויות המס בישראל באופן עצמאי על הרווחים או ההפסדים מהשקעות אלו ולשלם את מס הרווח הרלוונטי. זה מצריך דיווח מסובך יותר ומחייב להיות ערים להתחשבנות השנתית על השקעות אלו מול רשות המיסים.
לכן, מבחינת הפן המיסויי – השקעה דרך פלטפורמה ישראלית פשוטה ונוחה יותר, אם כי פלטפורמה זרה עשויה להיות יעילה יותר מבחינת עמלות ומרווח תמרון השקעתי.
יחד עם זאת אציין, שבחלק מהפלטפורמות הזרות, יעזרו לכם בכל הקשור למילוי דיווח המס (ייתכן בתשלום נוסף, סימלי או באמצעות שיורת צד שלישי).
עוד משהו, כשמנכים מס במקור מדובר על אירוע מסשמקטין בהכרח טת כח הקנייה שלכם במערכת ואז אתם ממשיכים לסחור על סכום נמוך יותר. ואם היו לכם הפסדים במהלך השנה, אותה חברה שמקזזת את המס אינה מקזזת את ההפסדים.
רלוונטי:
- השקעות בבורסה למתחילים
- אפליקציות להרוויח כסף
- מעקב אחר מניות עולמיות באתר פיננקה
- חשבון מסחר מדומה
כמה כסף צריך כדי להתחיל להשקיע?
כניסה להשקעה עם מינימום מסויים הולך ונעלם. כיום ניתן להתחיל להשקיע גם עם 50 ש"ח או אפילו פחות. עם פלטפורמות מסויימות המציעות חשבונות עם מינימום נמוך וגישה לקניית חלקי מניות אפשר להתחיל להשקיע כמעט בכל סכום. אם אין לכם הרבה כסף להשקיע לעומת זאת, זה עלול להשפיע על האופן שבו אתם ניגשים לשוק. למרות שניתן להשקיע 50 ש"ח בשברירי מניות של מניה ספציפית, הגישה הטובה יותר עם הון מוגבל היא להשתמש בתעודות סל. תעודות סל העקובות אחר אינדקס, למשל, מציעות גיוון גדול יותר עבור השקעה שלכם מאשר מניה של חברה בודדת מכיוון שכל מניה (וחלק חלקי) של תעודת הסל משכפלת מדד המורכב מחברות רבות בתעשיות שונות.
כאשר משקיעים בסכומים קטנים, עקביות היא המפתח לבניית עושר. אם אתם נכנסים עם סכום כסף קבוע לשוק – אפילו 50 ש"ח לשבוע – תופתעו מהמהירות שבה הוא יתחיל לצמוח. עקביות זו גם עוזרת למצע את השפעות השוק.
למידע נוסף: כמה כסף צריך כדי להתחיל להשקיע?
המינימום להשקעה בכל פלטפורמה
שם הפלטפורמה | מינימום השקעה נדרש | הערות |
---|---|---|
מיטב טרייד | 10,000 ש"ח | |
פסגות טרייד | 5,000 ש"ח (בתוקף עד ה 31.3.2025) | |
אקסלנס טרייד | 20,000 ש"ח | |
אינטראקטיב ישראל | החל מ-3000$ | אפשר גם בפחות במקרים מיוחדים |
IBI טרייד | 15,000 ש"ח | |
קולמקס פרו | החל מ-1000$ | |
Fair | מ-250 ש"ח | לא מאפשרת מסחר |
מיטב מנג'ר | 25,000 ש"ח | |
בלינק | ללא מינימום הפקדה |
האם כדאי להשקיע דרך הבנק?
כמשקיע פרטי, אני לא ממליץ לנהל את ההשקעות בשוק ההון דרך הבנק בגלל העלויות והעמלות הגבוהות הכרוכות בכך. הבנקים גובים עמלות גבוהות משמעותית על פעולות קנייה ומכירה של ניירות ערך, דמי ניהול חשבון השקעות על בסיס חודשי/רבעוני גם כשלא מבצעים פעולות, דמי משמרת שנתיים על אחזקת ניירות הערך בחשבון ועמלות מינימום קבועות על סכומי פעולה נמוכים – דברים שבברוקרים עצמאיים אין. בנוסף, הזמינות ורמת השירות של מנהלי ההשקעות בחלק מהבנקים נמוכות יותר מאשר אצל בתי השקעות מקצועיים, כך שגם אם היתרון של הנוחות והזמינות קיים, הוא לא מצדיק את העלות הגבוהה – שבסופו של דבר פוגעת בתשואה הפוטנציאלית.
אם בכל זאתם החלטתם לסחור דרך, בצעו משא ומתן על התנאים ושימו לב לעמלות. מומזנים לקרוא אודות מסחר דרך הבנק
האם אפשר להפסיד כסף בפלטפורמת מסחר במניות?
כן, ניתן בהחלט. זו המציאות בשוק מפני ששום תגמול לא מגיע ללא סיכון. ניתן להפסיד כסף בקניית השקעה גרועה, אבל אפשר גם להפסיד בקניית השקעה טובה בזמן הלא נכון. כשמדובר בשווקים הפיננסיים, יש אינסוף אפשרויות להרוויח כסף ולהפסיד. אלא אם כל הכספים בחשבון המסחר שלך יושבים במזומן לא מושקע, קיים סיכון שתפסיד כסף. דרך נוספת להסתכל על זה, עם זאת, היא שחשבון המסחר מלא במזומנים לא מושקעים אינו בסיכון גם להרוויח כסף. אתה יכול להשתמש באסטרטגיות כמו הקצאת נכסים ופיזור כדי להפחית את הסיכון להפסיד כסף, אבל לעולם לא תחסל אותו לחלוטין מבלי לחסל גם את הסיכויים שלך להרוויח תשואה ראויה. יש לציין שכל עוד לא מכרת, ההפסד הוא רק על הנייר.
רלוונטי: אפליקציות תשלום דרך הנייד
מה ההבדל בין השקעה למסחר?
חשוב לקחת בחשבון ולעשות הבחנה בין השקעה למסחר. כשאנשים מדברים על השקעה הם בדרך כלל מתכוונים לקנות נכסים להחזקה לתקופה ארוכה (ראה השקעה לטווח ארוך). מטרת ההשקעה היא לבנות עושר בהדרגה ולהגיע ליעדי הפרישה שלך. לעומת זאת, מסחר כרוך באסטרטגיות קצרות טווח הממקסמות תשואה על בסיס קצר טווח, כגון יומי או חודשי. מסחר נחשב בדרך כלל מסוכן יותר מהשקעה.
רלוונטי: אפליקציות להעברת כספים
אז איזה פלטפומרה הכי מתאימה לכם?
יש כיום הרבה פלטפורמות מסחר עצמאי לבחירה. לכן, עליכם לבצע מחקר רב כדי להבטיח שתמצאו פלטפורמה שעונה על הצרכים שלכם.
לדוגמה, בעוד שחלק מכם אולי מחפשים להתמקד בעיקר בעמלות נמוכות, אחרים עשויים לחפש פלטפורמה שמציעה שווקים או סוג נכסים ספציפיים.
אין פלטפורמה אחת אשר מומלצת לכולם כי לכל אחד הצרכים שלו.
אם אתם מתחילים, ההמלצה היא להתחיל עם ברוקר ישראלי כדי לא לסבך את העיניינים יותר מדי. גם השפה הראשית היא היא עברית וגם התמיכה זמינה בעברית ובשעות נוחות. אם ההטבות שלנו לא תשלמו עמלות גבוהות מדי ובכל מקרה, ברגע שתרגישו מנוסים יותר, תמיד תוכלו להחליף פלטפורמה אם תצטרכו.
אז לאחר שהבאנו בפניכם מספר גורמים אשר כדאי לקחת בחשבון לפני שבוחרים פלטפורמת מסחר מקוונת, מקווים שהארנו את עינכם ועזרנו לכם יותר להבין מי נגד מי.
קראו עוד:
- השקעות קטנות למתחילים
- בתי השקעות מומלצים
- למדו על מסחר יומי בשוק ההון
- איך להתחיל להשקיע?
שאלות נפוצות על פלטפורמות מסחר
בתחום הפיננסים, פלטפורמת מסחר אלקטרוני המכונה גם פלטפורמת מסחר מקוונת, היא תוכנת מחשב שבאמצעותה ניתן לבצע רכישות של מוצרים פיננסיים כגון מניות, קרנות באמצעות מתווך פיננסי.
מסחר מקוון הוא מאוד בטוח ומאובטח, יחד עם זאת עדיין עליך לוודא שאתה מקפיד על אמצעי הבטיחות המתאימים בעת ביצוע מסחר באינטרנט.
בכל הנוגע לפלטפורמות ברוקרים חוקיות, ניתן למצוא את הדוחות הכספיים המבוקרים ואת מבנה הבעלות שלהם באינטרנט. ברוקרים מהימנים מספקים כל פרט ברישיונות, דוחות כספיים, מסמכים, הסכמי משתמש ופרטים אחרים שלהם באתרים שלהם.