עבר הרבה זמן מאז שעלתה הפרסומת riseup בכיכובו של ארז טל, הוא נראה כמו Neo מהמטריקס אשר יכול לחזות מראש את כל הדברים ולהתחמק מסכנה. כך גם רייז אפ, השירות הדיגטלי מנסה ללמד אותנו להפסיק להסתכל אחורה ולהתחיל להסתכל קדימה כדי שנצליח לחיות טוב יותר עם הכסף שלנו. האם השירות של רייזאפ באמת מצליח לעמוד בהבטחה שלו? יצאנו לבדוק.
בצהרי יום חורף חורפי נרשמתי לשירות riseup על מנת לבחון את השירותים שהיא מעניקה. במאמר זה נסקור את החברה, הבעלים שלה, התכונות של השירות שלה, מידת האבטחה ושירות הלקוחות, יתרונות וחסרונות ובעיקר, האם היא מצליחה לשנות את ההרגלים לנו ולגרום לנו להתחיל לתכנן ולהצליח לחסוך.
אודות רייזאפ (riseup)
רייזאפ הוקמה על יובל סמט המשמש גם כמנכ"ל, הוא מגיע מרקע רב בתחום הפיננסי, הקים בעבר את Analyzd שנקנתה על ידי Klarna – בנק דיגיטלי שבדי שם המשיך לעבוד כסמנכ״ל מוצר וטכנולוגיה.
ביחד איתו רשומים כמייסדים גם תמר הראל כהן ויפתח בר שגם להם רקע רב מעולמות הטכנולוגייה וההייטק.
התפיסה של רייזאפ גורסת שניתן להפסיק להרגיש איך הכסף בורח מבין האצבעות, ולהתחיל להיות בשליטה עליו.
טכנולוגיית למידת המכונה (AI) של רייזאפ יודעת לצפות מראש איך החודש עומד להסתיים, עוד לפני שהוא התחיל. השירות משלב טכנולוגיה, מענה אנושי בצ’ט מצוות מומחים פיננסיים וכמו כן קהילת תומכת בפייסבוק.
הטבה לגולשי פיננקה
איך רייזאפ עובדת?
רייזאפ מתחברת לכל חשבונות הבנקים וכרטיסי האשראי שלכם ועל ידי כך היא יכולה לעשות לכם סדר ולהבין ביחד איתכם מה המצב הפיננסי האמיתי שלכם. אפשר ואף רצוי לצרף את בן\בת הזוג.
אתם בטח חושבים לעצמכם, רגע אחד. למה שאתן לרייזאפ את הסיסמאות ושמות המשתמש של הבנקים וכרטיסי האשראי? אז אל דאגה, רייזאפ, במסגרת חוק הבנקאות הפתוחה, קיבלה רישיון מהרשות לניירות ערך להתחבר לחשבונות צד שלישי באמצעות API. מה שזה אומר שרייזאפ יכולה בצורה מאובטחת לחלוטין לגשת למידע שלכם ולקרוא נתונים. אין לה שום הרשאה לבצע פעולות.
המערכת האוטומטית בונה תזרים אוטומטי אישי בתחילת החודש. במהלך החודש התזרים מתעדכן בהתאם להוצאות ולהכנסות שלכם, כך שבכל רגע אפשר לקבל החלטות כלכליות ולדעת כמה כסף יש לך באמת.
בסינכרון עם הוואטצאפ, הודעות מעקב ולינקים לתזרים ישלחו אליך בימים ראשון, שלישי וחמישי כך שתמיד תדעו איפה אתם עומדים. בנוסף, אם יש לכם התלבטות פיננסית, ניתן לפנות אל התמיכה של riseup.
מה רייזאפ יכולה לעשות עבורך?
- סדר בדברים: ראשית כל והכי חשוב, רייזאפ עושה סדר בהוצאות וההכנסות ודואגת לרכז הכל במקום אחד שיהיה תמיד מסונכרן ויהיה קל להבין לאן "בורח" הכסף
- שיפור התזרים: רייזאפ יודעת לזהות דפוסים שחוזרים על עצמם וכך לדעת איזה והצאות הם קבועות ואיזה משתנות. היא יודעת למצוא הוצאות מיותרות (או כפולות) או כאלה שהן יקרות מדי וניתן לחסוך.
- העברה לחיסכון: מכיוון שרייזאפ (ואתם) תהיו תמיד "על זה" היא יכולה לדעת כמה כסף יישאר לכם בסוף החודש ושיהיה זמים עבורכם למערב לחיסכון.
תכונות עיקריות של רייזאפ
דשבורד ויזואלי
באמצעות שילוב של רשימות, תרשימים וגרפים, רייזאפ מקל על מעקב אחר ההוצאות שלך בכל חודש. במסך הראשי יש השוואה להוצאות והתזרים יחסית לחודשים קודמים
ניטור מגמות
באמצעות בינה מלאכותית, רייזאפ צופה בפעילות שלך ומגדירה התראות והצעות על סמך המידע. עם הזמן, ככל שהטכנולוגיה אוספת מידע נוסף על ההתנהגויות שלך, היא תוכל להפיק התראות טוב יותר כשהיא רואה חריגות..
הוצאות צפויות
על סמך ניתוח הפעילות הקודמת שלך, רייזאפ יכולה לצפות מה יהיו סך ההוצאות שלך בסוף החודש ולפי כך תוכל לתכנן את המשך החודש בידיעה אם תוכל לעמוד ביעד או לא.
חיסכון
אחד הפיצ'רים הבאמת מגניבים הוא החבירה של רייזאפ ל"מיטב" שבאמצעותו רייזאפ תגיד לכם מה הסכום הבטוח אותו תוכלו לחסוך (או להשקיע בקופת גמל) החל מ-100 ש"ח במסלולי השקעה לפי בחירתך, בהתאם לרמת הסיכון המועדפת עלייך.
רייזאפ – מחיר
השירות של רייזאפ הינו חינם לחודש הראשון (+50% הנחה לחודשיים נוספים) בעזרת לינק ההרשמה הייחודי של פיננקה). אין צורך להכניס פרטי כרטיסי אשראי עד סיום חודש ההתנסות.
לאחר מכן, העלות היא 45 ש"ח לחודש. לאחרונה הוציאו רייזאפ מבצע בעזרת כח הקהילה שלהם הנותן הנחה של 27% הנחה למי שיבחר לשלם על השירות שנה מראש (390 ש"ח במקום במקום 450 ש"ח) כלומר 32.5 ש"ח במקום 45 ש"ח.
חשבו לציין כי המנוי יתחדש אוטומטית לאחר 12 חודשים. לא ניתן יהיה לשלם על מנוי שנתי בתשלומים.
הרשמה לרייזאפ
הרשמה לשירות נוחה ביותר ולא אורכת יותר מכמה דקות. ניתן להירשם בלינק הבא והמערכת של רייזאפ תנחה אתכם לכל אורך התהליך. בעת ההרשמה המערכת תישאל אתכם 4 שאלות:
- כמה שליטה יש לך על המצב הכלכלי שלך
- האם ידוע לך מהן ההכנסות החודשיות שלך
- איך תגיב אם תצוץ הוצאה גדולה לא צפויה
- מה הדבר הכי חשוב לך כרגע (לצאת מהמינוס, לצמצם הוצאות, להתחיל לחסוך)
לאחר כמה מסכים תצטרכו להכניס פרטיים אישיים וטלפון לצורך אימות, לאשר את התקנון וזהו! אתם רשומים. על מנת להגשים את מלוא הפוטנציאל של השירות תתבקשו לחבר את הנתונים של הבנקים שלכם וכרטיסי האשראי. תועברו לאתר הבנק\כרטיס אשראי על מנת לתת הרשאת API במסגרת חוק הבנקאות הפתוחה. אם לא מילאתם את כל החשבונות שלכם, למשל כרטיס אשראי של בן או בת הזוג, רייזאפ תתריע לכם על כך על ידי שתזהה הוצאות לא משוייכות ותבקש ממכם לדייק את התזרים.
riseup ותמיכה במובייל
אפשר להשתמש בשירות של רייזאפ מכל מכשיר סלולארי (אנדרואיד או iOS) או מחחשב אך כרגע חשוב לדעת שאין להם אפליקציה.
לדעתי עצם זה שאין להם אפליקציה הוא חיסרון מפני שהגישה מאפליקציית ווב היא לא נוחה מהמחשב וגם בפלאפון גם אין חוויה אולטימטיבית. מה עוד שאין הודעות "פוש" ולא ניתן להיכנס עם טביעת אצבע. צוות רייזאפ הודיע שהוא עובד על אפליקצייה ומידע נוסף יימסר בקרוב.
האם האפליקציה של riseup מאובטחת?
למרות שכבר אין צורך במסירת פרטי משתמש וסיסמאות לחשבונות הבנק והכרטיס אשראי שלכם, רייזאפ מתחייבת לכך שהפרטים ישמשו לקריאה בלבד ולא לביצוע פעולות.
בפוסט בפייסבוק, שיתף יפתר בר, סמנכ"ל החברה אודות השיפורים באבטחה שנעשו לאחרונה בחברה. בקצרה אספר שבעבר רייזאפ השתמשה בפיתרון לאיחסון סיסמאות של 1Password ולאחרונה עברה ל- KMS, מנגנון יצירת המפתחות של Amazon.
עם הכניסה של חוק הבנקאות הפתוחה כבר אין יותר צורך לתת סיסמאות ושמות משתמש לחברות צד שלישי כך שהתהליך הפך ליותר מאובטח.
לרייזאפ יש ביטוח אחריות מקצועית על ידי חברת AIG. הם מפוקחים על ידי הרשות לניירות ערך והרשות להגנת הפרטיות והם בעלי רישיון מאגר מידע רשום במשרד המשפטים (700064261)
שירות לקוחות של רייז אפ
אפשר לפנות אל רייז אפ דרך מגוון ערוצים. ראשית דרך המייל של שירות הלקוחות [email protected]. ניתן גם לפנות ישירות דרך האפליקצית ווב דרך הצ'ט שלהם. אפשר לדבר עם הבוט או לחכות לנציג. באפשרותכם גם להצטרף לקבוצת הפייסבוק ולשאול שאלות שם ולקבל עזרה מהקהילה.
שאלות נפוצות על רייזאפ
לפי רייזאפ הם לא מעבירים שום מידע לצד שלישי ולא עושים שום שימוש שאינו לצורך מתן השירות.
מבדיקה שערכנו, לרייזאפ יש ביטוח אחריות מקצועית של חברת הפניקס וכמו כן מחויבות מלאה להתמודד עם כל בעיה שעולה ושהמקור שלה בשירות שלהם.
רייזאפ מאפשר למי שירצה להתנתק לחלוטים מהשירות כולל מחיקת כל פרטי הבנק, האשראי וכל הנתונים הפיננסים. ביטול החשבון ומחיקתו נעשית ישר מתוך האפליקציה.
אלטרנטיבה לרייזאפ
FamilyBiz
FamilyBiz היא סטארטאפ משפחתי מהוד השרון שפיתח אפליקציה לניהול פיננסי המתמקדת לא רק בשיפור תזרים המזומנים ומעקב אחר הוצאות אלא גם יכולה לשפר את התיק הביטוחי, קופות הגמל ואפילו גם את המשכנתא. FamilyBiz בניגוד לרייזאפ, היא אפליקציה של ממש לאנדרואיד ו-iOS שניתן להוריד מחנות האפליקציות ולהנות מממשק מוביילי משובח, נוטיפקציות וכניסה באמצעות קוד או טביעת אצבע. לקריאת ביקורת מלאה על פמיליביז
החיים בפלוס
אפליקציית החיים בפלוס של רונית טאוליב היא אלטרנטיבה ראויה לאלה המחפשים לשפר את התזרים שלהם ולשלוט על ההוצאות וההכנסות אך לא רוצים למסור את שמות המשתמש שלהם והסיסמאות לצד שלישי. האפליקציה דורשת אמנם מילוי הכנסות והוצאות ידני אך מצד שני זה יגרום לכם להיות מחוייבים לתהליך ומצד שלישי גם לא יחשוף אתכם לפריצות אבטחה למיניהם.
נסו את החיים בפלוס ובנוסף קבלו 10% הנחה למשתמשי פיננקה בשימוש בקופון: financa10 ברכישה. למצטרפים חדשים בלבד
ישנם כמה אלטרנטיבות ראויות נוספות לרייזאפ אשר את חלקן סקרנו כאן וגם כאן.
טבלת אקסל
האלטרנטיבה הטובה ביותר, כזו שלא תסכן אתכם בחשיפה או דליפה של הפרטים שלכם, ניתנת לקוסטימיזציה מלאה, אינה עולה כסף וגם לא תציק לכם עם הודעות וואטצאפ מיותרות הינה ניהול ההוצאות וההכנסות שלכם בעזרת קובץ אקסל.
טבלת אקסל לכלכלת המשפחה של פיננקה מאפשרת לכם להתנהל נכון ולהיחלץ מהמינוס ואף להתחיל לחסוך כסף. מצד שני, הטבלה גם שומרת על הפרטיות שלכם ואינה חושפת את הנתונים האישיים לגורמים לא רצויים.
לגולשי פיננקה מגיע יותר!
חדש! עכשיו בגרסה 2.0: קובץ אקסל פשוט ונוח להורדה על מנת שתוכלו בעזרתו לנהל את כלכלת המשפחה שלכם באמצעות מעקב הוצאות והכנסות חודשי ושנתי. שיהיה בהצלחה.
יתרונות רייזאפ
- אפשר להוריד לאקסל – אם לא נוחה לכם הויזואליות של האפליקציית Web אפשר להוריד את הנתונים לאקסל.
- הוספת שותף למנוי – מי שישותף יראה את כל המידע בתזרים, יוכל להוסיף חשבונות ויקבל את כל ההודעות בדיוק כמוך.
- פיצול הוצאות בתזרים – ניתן לפצל הוצאות משתנות על מנת לדייק (למשל אם הוצאתם כסף מזומן והוצאתם אותו על דברים שונים כמו דלק, אוכל ובגדים לדוגמא)
- אפשר לשתף ולהרוויח כסף או קרדיט –ניתן לשתף את הלינק האישי ועל כל חבר או חברה שיצורפו דרכיכם, תקבלו מתנה -חודש חינם נוסף בשירות. אפשר גם להצטרך לתכנית השגרירים ולקבל 50 ש"ח לכל נרשם ו-100 ש"ח נוספים לכל משתמש בתשלום.
חסרונות רייזאפ
- אין תיעוד למזומן – אם אתם משתמשים הרבה במזומן, לא יהיה תיעוד מקוטלג של ההוצאות שלכם. למרות שישנם פתרונות גם לזה (אפשר לקרוא בקבוצה)
- עדיין לא עובד עם כל הבנקים – השירות עדיין לא עובד עם כל הבנקים (בנק ירושלים).
- אין אפשרות להסיר כרטיס אשראי – אם ביטלתם כרטיס אשראי או סתם ברצונכם להסיר אותו, לא ניתן לעשות זאת ללא פניה לצוות התמיכה.
- אין אפליקציה – השירות כרגע הוא מבוסס Web ולא אפליקציה. באמצעות אפלקיציה ניתן להציע פונקציונאליות טובה יותר למשל התראות פוש והזדהות עם טביעת אצבע. רייזאפ הודיעו שהם עובדים על אפליקציה.
למי רייזאפ לא מתאימה?
לא כל החוסכים נולדו שווים. רייזאפ לא הכי מתאימה לעצמאים. הסיבה היא שלרוב לעצמאים סעיף ההכנסות משתנה בקיצוניות בין חודש לחודש. אם אתם עצמאים ובכל זאת רוצים להשתמש ברייזאפ, תצטרכו להחזיק חשבון בנק נפרד לעסק בנוסף לחשבון בנק פרטי ומדי חודש להפריש לעצמכם משכורת בסכום זהה ככל ניתן כל חוש וחודש.
בנוסף מי שמרוויח משכורת או משלם עבור שירותים רבים במזומן, לא בטוח שתוכלו להנות מאפיקטיביות גבוה של המוצר הזה כי למעשה תצטרכו להזין ידנית את ההכנסות וההוצאות ותצטרכו גם לסווג אותן בהתאם.
איך בחנו את רייזאפ?
לצורך בחינת השירות, נרשמנו לרייזאפ, חיברנו את כל החשבונות והתחלנו להשתמש באפליקציה. כמו כן קיבלנו מידע מתוך קבוצות הפייסבוק, אתר החברה ופורום התמיכה שלהם כדי לנסות לענות לכם על כל השאלות. קראנו ביקורות ברחבי הרשת וסקרנו שאלות של משתמשים.
חווית השימוש שלי ב-riseup
תהליך ההרשמה היה פשוט באופן מעורר השראה, נראה שהשקיעו הרבה מחשבה בשאלות המקדימות (וגם בתשובות) אך לא ברור מה הייעוד של השאלות האלה. נראה שהאפליקציית ווב עוצבה בקפידה וקל מאוד לנווט בין ההוצאות השונות ולקבל פירוט שבועי או חודשי. ניתן גם לעשות ממש דיפ דריליניג לתוך כל הוצאה ולראות פרטים נוספים. גם הליך חיבור החשבונות באמצעות הבנקאות הפתוחה לא היה מסובך בכלל כאשר riseup ממש מלווה אותי יד ביד ודואגת שאני לא אתקע בתהליך. לשמחתי אני לא נמצא באחד מהבנקים אשר לא נתמך בשירות כך שדי מהר כל החשבונות שלי היו מחוברים ויכולתי לראות מיד את המאזן שלי.
אני ממליץ בחום על האפליקציה הזאת. היא עוזרת לי מאוד לנהל את הכספים שלי.
הרעיון מאחוריה פשוט מאוד – היא עוקבת אחר ההכנסות וההוצאות שלך, בודקת אילו יעדי חיסכון הגדרת, ואז מחשבת לך כל שבוע כמה כסף יש לך להוציא. מדי ראשון, שלישי וחמישי היא שולחת עדכון לוואטסאפ עם הסכום שנותר לשבוע הנוכחי. פשוט וברור.
אין הבדל בין הוצאות גדולות לקטנות – הכל נלקח בחשבון. וזה החלק הכי חשוב לדעתי, כי קל מאוד לאבד שליטה על כל אותן הוצאות קטנות יומיומיות.
אז אם אתם רוצים להתחיל לנהל טוב יותר את הכסף שלכם ולחסוך יותר – אני ממליץ בחום לנסות את האפליקציה. היא עזרה לי מאוד ואני בטוח שגם תעזור לכם.
שורה תחתונה – האם מומלץ להירשם לרייזאפ
השירות של רייזאפ מתאים למי שמעוניין לקבל שליטה על התזרים שלו, מי שמעוניין לצמוח פיננסית, לצמצם את הגירעון או להתחיל לשים כסף בחיסכון.
השירות של רייזאפ עוזר לנהל נכון את משק הבית. השירות מתאים בעיקר לשכירים אבל גם לעצמאיים שההכנסות שלהם כל חודש לא משתנות, כל עוד קיימת הפרדה בין חשבון העסק לבין חשבון משק הבית.
לסיכום, המוצר של רייזאפ נראה טוב ובהחלט יכול לעזור בניהול כלכלת הבית ואנחנו ממליצים להירשם לפחות לתקופה הניסיון החינמית (35 יום במתנה מאתנו). למרות זאת, יש כמה דברים קטנים שניתנים לשיפור כמו למשל תמיכה בכל הבנקים, שימוש במזומן, הכנסה משתנה, פיתוח אפליקציות ייעודיות לאנדרואיד ואייפון.
נוסף לכך, בפורומים השונים יש עדויות לבאגים שונים במערכת (אשר מטופלים על ידי רייזאפ), ותלונות על המחיר (רבים משווים אותו לשירותי פרימיום כמו נטפליקס או ספוטיפיי) שלא בהכרח שווה את התמורה. אני ממליץ להסתכל על זאת כך: מספיק שהצלחתם לחסוך בעזרת רייזאפ 50 ש"ח בחודש וכבר החזרתם את ההשקעה. אם מתלבטים, אין לכם מה לחשוב יותר מדי, תוכלו לנסות את השירות בחינם למשך חודש, שלם ולאחר מכן 50% הנחה לחודשיים נוספים. נסו מקסימום תרוויחו.
חשוב לציין שצוות רייזאפ עוקב אחרי התגובות ומנסה לשפר כל הזמן ומוציא גרסאות חדשות מעת לעת כמו כן צוות התמיכה עוזר לכל מי שנתקל בקשיים.
אז האם תוכלו לשלוט ולצאת מהמטריקס? זה בעיקר תלוי ביכולת שלכם לעקוב אחרי ההצעות ולעמוד ביעדים שתציבו בפניכם. תדאגו לזה ו-riseup תעשה את כל השאר.