קרנות כספיות הפכו בשנתיים האחרונות לאופציה מועדפת לחנייה של כספים בטווחים קצרים או בינוניים, במיוחד בסביבת ריבית עולה. על פי נתוני בנק ישראל, ברבעון השני של 2024, הריבית במשק עמדה על 4.75%, מה שהגביר את האטרקטיביות של הקרנות הכספיות כאמצעי לשמירת נזילות מבלי לסכן את הכסף בשוק ההון.
הקרנות הללו מציעות גישה לנכסים סולידיים קצרי מועד, דוגמת מק"מים ופיקדונות בנקאיים, ומספקות פתרון עבור מי שמחפש להחנות את כספו באופן זמני כאשר אין אלטרנטיבות ראויות אחרות.
הפייסבוק שלי מוצף בשאלות של מה זה קרן כספית ואיפה קונים אחת כזאת כאילו אנשים גילו את אמריקה או מכרה זהב שלא נגמר. קרן כספית זו לא השקעה ולא תהיו עשירים מזה. מה זה כן? אלטרנטיבה טובה "להחנות את הכסף" ולגרום לו לא לאבד את ערכו.
אז, רוצים לדעת מה זה קרנות כספיות? איך לבחור? איפה לקנות ולמי בכלל זה מתאים (ולמי לא?) לפניכם המדריך האולטימטיבי לקרנות כספיות.
איך לקנות קרן כספית?
- כנסו לאתר המשווה בין קרנות כספיות (המלצה שלנו למשל Fair)
- בוחרים קרן שיש לה: תשואה גבוהה, דמי ניהול נמוכים ואל תשכחו ללא עמלות הוספה וחשוב גם לשים לב לסף מינימום הרכישה ואם הוא מתאים לצרכים שלכם.
- הולכים לבנק, לאפליקציה או לבית ההשקעות (לפי איפה שהחלטתם לקנות) מזינים את מספר הקרן
- בוחרים כמה קרנות אתם רוצים לקנות ואיזה כמות לפי סכום או לפי מספר יחידות הקרן
- לוחצים על פקודת הקנייה. שימו לב כי אם נשלחה אחרי שעה 16.00 תתבצע ביום המסחר הבא.
- זהו, הקרן שבחרתם שייכת לכם.
תוכן עניינים
מה זה קרן כספית?
קרן כספית מוגדרת כסוג של קרן נאמנות סולידית – מדובר על השקעה דרך שוק ההון והמטרה העיקרית הינה להתחרות בפיקדונות הבנקים. השקעה בקרנות כספיות הינה השקעה לטווח קצר וברמת סיכון הנחשבת לא גבוהה. בקרן כספית אדם יכול לעשות השקעה לטווח קצר בריבית גבוהה (בסביבת אינפלציה גבוהה) מריביות הפיקדונות בבנק וגם לעשות זאת באופן עצמאי. קרנות כספיות מושקעות לרוב באפיקי השקעה סולידיים קצרים עם מח"מ (משך חיים ממוצע) של עד 90 ימים.
מתחילת שנת 2022 הקרנות הכספיות צברו להונן למעלה מ- 18 מיליארד כך לפי גלובס. נתון זה מצביע על עלייה בהשקעת הכספים בקרנות כספיות לעומת מכשירי השקעה אחרים. אך למה עם הגדילה הזו אנחנו עדיין רואים אנשים רבים שאכן מחליטים להישאר באזור הנוחות שלהם ולהשקיע את כספם בבנקים ובפיקדונות.
מוצר הקרנות הכספיות נחשב היום כמעין מוצר חיסכון מאשר השקעה. הסולידיות הגדולה שקרן כספית מציעה לצד הריביות הקבועות הן אלה שקובעות את נהירת המשקיעים לפתח דלתן. כיום, בישראל יש 32 קרנות כספיות שפועלות על פי השקל הישראלי החדש, אך עם זאת, נותנות גם את האופציה להשקעה בקרנות שהן על פי הדולר.
איפה קונים קרן כספית?
בגדול ישנם 3 אפשרויות שבאמצעותם ניתן לקנות קרן כספית:
- באמצעות הבנק שלכם – אחת הדרכים הקלות ביותר, אם יש לכם חשבון השקעות בבנק הוא לרכוש דרך הבנק. לקרנות כספיות דרך הבנק לרוב אין עמלות קנייה\מכירה
- באמצעות אפליקציה – אפליקציית fair מציעה פלטפורמה נוחה לחיפוש, מחקר ורכישה של קרנות כספיות.
- בתי השקעות – הדרך הכי פחות יעלה היא דרך בית השקעות כי לרוב הם גובים עמלות גבוהות מיותר (חוץ ממיטב, ראו למטה)
איך לבחור קרן כספית?
כדי לבחור קרן כספית יש לעשות מחקר קטן ולהבין באיזו קרן תרצו להשקיע לצד מה שאר המשקיעים אומרים על הקרנות השונות.
האמת, זה לא ממש משנה איזה קרן תבחרו, לכולם תשואות די זהות וכך גם דמי ניהול. בכל זאת, חשוב לישם לב לדמי ניהול נמוכים (ולשים לב שלא יעלו את העמלות כעבור שנה)
בנוסף, אין לשכוח שחשוב לראות מה ההיסטוריה מספרת לנו – כיוון שלרוב הפתגם ההיסטוריה חוזרת על עצמה הוא פתגם מאוד נכון בתחום ההשקעות.
הדרך הקלה לבחור קרן כספית זאת נמצאת בתוך השלבים המתוארים מטה. אך כמובן שניתן לעשות זאת גם בעזרת יועצי השקעות פרטיים, מנהלי תיק בנקאי בסניף שלכם או גם בתי השקעות.
במה משקיעות קרנות כספיות?
לאחר שהבנו מהי קרן כספית, חשוב להבין איך זה באמת עובד, במה הקרנות הכספיות משקיעות שמאפשר להן לתת את הריביות הקבועות הללו ואת הסיכון הנמוך לבעיות.
קרנות הכספיות לרוב משקיעות באפיקים שהינם סולידים כמו אג"ח אשר מקבל דרוג של AA ולא פחות מכך. הגאונות הנוספת של הקרנות הכספיות הינה השקעה בפקדונות הבנק. מדובר בפקדונות שכולנו משקיעים בהן אך היתרון שהקרן מקבלת פה הן הריביות הגדולות שהיא מקבלת עבור השקעתה.
רלוונטי: השוואת ריבית של פקדונות בנק
נסביר: כאשר רק משקיע אחד בא לעשות משא ומתן עם הבנק – הבנק לא מתלהב ויקבל את הסכום הסמלי ששמתם לו כהשקעה ייתן אחוזים קטנים בתמורה וימשיך לדגים הגדולים יותר כמו חברות, נדל"ן וכדומה.
אבל מה קורה אם נבוא לבנק יחד עם כל השכנים בבניין – האם הבנק יהיה מעוניין יותר לבוא לקראתנו? האם הריביות יהיו יותר גבוהות בעבור השקעה כזו? במילים אחרות הקרנות הכספיות מקבלות ריביות יותר גבוהות כיוון שהן באות עם כמות אנשים גדולה – לריביות הגבוהות הללו יש שם ושמן הן ריביות ג'מבו.
רלוונטי: איך לחסוך כסף?
אילו תשואות מציעות קרנות כספיות?
כאשר אתם משקיעים בקרנות כספיות התשואה שלכם אומנם לא תהיה התשואה הכי גבוהה שניתן להשיג כאשר משקיעים באפיקים פחות סולידים אבל היא תהיה גבוהה בהרבה מהתשואה שהבנק ישיג בעבורכם.
אם היום הבנק משיג לכם תשואה של בין 0.5% ל-0.6% בשנה כאשר אתם סוגרים בו את הפקדונות שלכם אז קרנות כספיות יכולות להשיג לכם תשואה שנתית של בין 2% ל-3%. הקרנות שמשתמשות במטבע הדולר יכולות גם להכניס תשואה של 4% וזאת עקב כך שהריבית בארצות הברית גבוהה יותר.
ולכן כאשר אנחנו מדברים על השקעה של מספר חודשים בלבד קרנות כספיות שוות יותר מפיקדונות הבנק. יתרון נוסף לקרן הכספית הוא שניתן לצאת בכל שלב בלי לדאוג כלל לקנסות או לאפשרויות יציאה.
עוד משהו חשוב שאני תמיד נוטה להגיד – קרן כספית לא נחשבת להשקעה. זה יותר אמצעי להחנות את הכסף או לפחות לשים אותו במקום שבו לא יאבד מערכו.
אזהרה שחשוב להכיר המונח "שיעור הוספה" הוא מונח ישן מתחום ההשקעות שבעצם אומר מה ההפרש בין שער הקנייה לשער המכירה, כאשר אנחנו מדברים על קרנות כספיות לא קיימת עמלת קנייה ומכירה ולא צריך לשלם עליהן מיסים כיוון שההכנסה שלהן נמוכה מהמדד.
רוצים לקנות קרנות כספיות? באמצעות פלטפורמת Fair ניתן לחפש ולפלטר מידע על יותר מ-1200 קרנות ולסדר לפי תשואה ודמי ניהול כך שתוכלו לבחור את הקרן המתאימה ביותר עבורכם.
ב-Fair אפשר לקנות בכל סכום החל מ-250 ש"ח וזאת ללא עמלות מסחר ובלי דמי ניהול.
רלוונטי: פלטפורמות להשקעות
למה ההשקעה בקרן כספית הפכה לאטרקטיבית?
לפני כניסת הקרנות הכספיות לחיינו בשנת 2008, הקרנות הללו היו קיימות בארצות הברית אך בגלל המשבר שהיה הריביות לא היו רווחיות ולכן הקרנות האלו הגיעו לארץ באיחור. בתקופה שבה הגיעו הקרנות הריביות בבנקים היו בתחתית ושמרו על כך למשך שנים עד לאחר משבר הקורונה. לאחר המשבר, הריביות בבנקים זינקו ואיתן הרווח של הקרנות הכספיות.
אלו הסיבות שהפכה את הקרנות הכספיות למאוד אטרקטיביות:
- שוק המניות – שוק ההון במהלך השנה האחרונה הראה תנודות לא חיוביות אי לכך משקיעים רבים חיפשו "מקום אחר" לשים את הכסף שלהם.
- אג"ח – גם האג"ח חווה ירידות משמעותיות השנה.
- תשואות – שנים רבות הריבית במשק הייתה שואפת לאפס ולכן לא הייתה תשואה בקרנות הללו, אבל היום הריביות עלו, בעקבות מגפת הקורונה, בעיות שרשרת אספקה ומלחמת רוסיה-אוקראינה – כל אלו תרמו להתפתחות סביבה אינפלציונית שגרמה בתורה להעלאת ריביות הבנקים המרכזיים.
במילים אחרות, ככל שהריבית הבנק עולה, כך איתה עולה תשואת הקרנות הכספיות. ולכן, כיום כשריבית בנק ישראל מאוד גבוהה, שווה לנצל זאת ולבחון את ההשקעה בקרנות כספיות ואולי להצליח לבצע השקעה סולידית עם תשואה מעניינת.
למדו עוד: השקעה פסיבית
יתרונות בהשקעה בקרנות כספיות
בכל השקעה קיימות יתרונות וחסרונות – על מנת שתהיו בטוחים מה היתרונות של ההשקעה בקרנות כספיות אספנו את עיקרי הדברים כאן:
- נזילות – כדי שיהיה ניתן לקבל את הפיקדונות הגבוהים ביותר מהבנקים, קיים צורך בהתחייבות הלקוח לתקופת זמן מסוימת. ככל שתקופת זמן זו יותר גדולה כך גם אחוז הרווח של הלקוח עולה. התקופה הקטנה ביותר לסגירת פקדון בנקאי היא כשנה. פקדון הבנק לתקופה שהינה קצת זמן תעשה תשואה של 0.73% בעוד שפקדון הקרנות הכספיות לטווח של מספר חודשים הינו בין 2%-3%. התשואה של הבנק עולה ככל שמשאירים את הכסף בפיקדון לזמן יותר ארוך ובמידה והלקוח ירצה להוציא את הכסף לפני הוא יצטרך לשלם קנס.
- מס ריווחי הון – כאשר משקיעים בקרנות הכספיות חישוב המס הינו 25% על הרווח משמע – רווח פחות אינפלציה. האינפלציה בישראל הינה 4.6% והתשואה של הריביות על הקרנות הכספיות היא 2.75%. ולכן, כאשר עושים חישוב על מה המס שהלקוח צריך לשלם יוצא שאין צורך בתשלום מיסים על הרווח שעשה בקרנות הכספיות. כאשר משלמים מס על הפיקדונות יש מספר קבוע של 15%.
- אין עמלת קנייה\מכירה ברכישה באמצעות הבנק (הערה: גם פלטפורמת Fair מעניקה פטור מלא מקנייה\מכירה של קרנות כספיות ונאמנות) בנוסף גם אין עמלת שיעור הוספה
- רכישה נוספת של קרנות כספיות – במידה ואתם רוצים לקנות קרנות כספיות כל יום תוכלו לעשות זאת ללא צורך בתשלום קנס על כך ששברת את הקרן שלכם.
- דמי ניהול – דמי הניהול נמוכים מאוד ואף אפסיים (0.04 נכון לעת כתיבת המאמר, ת.א) לעומת שאר הקרנות המנוהלות בשוק היום.
- קיזוז רווחים – כאשר מרוויחים מקרנות כספיות אפשר לקזז אותן מרווחים של השקעות אחרות ובפיקדונות לא ניתן לעשות זאת.
- עוד כמה יתרונות מובהקים: שקיפות (מנהל הקרן מפרסם את הרכב הקרן), ניתן לבצע הפקדה בהוראת קבע, יש נאמן שמקפח על הקרן מטעם הרשות לניירות ערך,
חסרונות בהשקעה בקרנות כספיות
לצד שלל יתרונות שציינו על הקרנות הכספיות, קיימים גם מספר חסרונות שחובה להכיר על מנת להבין את התמונה הגדולה. אלו הם החסרונות:
- ריביות המשק – ככל שהריביות במשק גבוהות יותר כך גם התשואה של הקרנות הכספיות. ולכן, כאשר הריבית במשק שואפת ל-0 אז התשואה מהריביות הכספיות כמעט ולא קיימת. ובסופו של דבר, לא משתלמת ללקוח.
- התשואה אינה ידועה מראש ואינה מובטחת כי אם הריבית של בנק ישראל יורדת גם הערך של הקרן יורד. זאת לעומת פיקדון בבנק בו התשואה כן קבועה וידועה מראש.
- גם לטווח קצר וגם לטווח ארוך יש מכשירים עדיפים יותר מבחינת תשואה אך עם סיכון גבוה.
קרן כספית או פיקדון בנקאי?
- בפיקדון בנקאי משלמים 15% מס רווח הון לעומת תשלום מס אפסי או רווח הון ריאלי בקרן כספית.
- הכסף בפיקדון נעול לתקופת זמן ממושכת ובדר"כ יש קנסות על יציאה מוקדמת. בקרן כספית נזילות יומית בכל יום מסחר.
- פיקדון חשוף לקריסת בנק בעוד קרן כספית כנייר ערך סחיר לא נמצאת בשליטת בנק או ברוקר.
- ככל הנראה האינפלציה כאן להישאר לתקופה הקרובה, לכן למה לקבע את הריבית בפיקדון במקום לצמוח בתשואה יחד עם עליית ריבית בנק ישראל.
- קרן כספית מפוזרת על מגוון פיקדונות במספר בנקים.
רלוונטי: איזה בנק הכי טוב?
למי מומלץ לקנות קרן כספית?
אלו האנשים שיבחרו להשקיע את כספם בקרנות כספיות ולא במקומות אחרים:
- אנשים אשר מחפשים השקעה סולידית – אנשים המעדיפים ללכת על משהו שיותר בטוח וסולידי. (ראו עוד: השקעות בטוחות)
- אנשים שצריכים את הכסף – מי שבוחר לעשות השקעה בקרנות כספיות יודע שניתן לשחרר את הכסף והוא נזיל באופן יומי. לכן, כל מי שמחפש השקעה לטווח קצר יבחר להשקיע בקרנות כספיות.
- אנשים עם סכום כסף שיושב בעובר ושב – במידה ויושב לכם כסף בעובר ושב ואתם יודעים שאתם לא הולכים להשתמש בכסף שלכם בחודשים הקרובים – ככל הנראה ששווה להשקיע. ההשקעה עם הריביות בישראל של שנת 2024 תהיה יותר משתלמת אם תעשו אותה בקרן כספית לעומת הבנק. זאת עקב מס רווחי הון ומצב הריביות בשוק נכון להיום. הנה עוד כמה רעיונות מה לעשות עם כסף בעו"ש.
- אנשים שמחזיקים קרן חירום אשר רוצים לשמור עליה נזילה אבל גם להרוויח ולא לשחוק את הכסף.
לסיכום
קרנות כספיות הפכו לכלי השקעה פופולרי מאוד בשנים האחרונות בישראל, בעיקר בזכות התשואות האטרקטיביות יחסית שהן מציעות על רקע עליית הריבית של בנק ישראל. אלו השקעות נוחות וזמינות שמתאימות הן למשקיעים מתחילים והן למשקיעים מנוסים יותר.
הקרנות משקיעות באפיקים סולידיים כמו אג"ח ממשלתיות, שטרי אוצר ופיקדונות בנקאיים לטווחים קצרים, מה שהופך אותן לאפיק בטוח יחסית. בתמורה הן מסוגלות כיום להניב ריביות שנתיות של 3-4%.
בנוסף, קרנות כספיות מציעות יתרונות של נזילות יומית, פטור ממס רווחי הון בפועל, דמי ניהול אפסיים, אפשרות לביצוע רכישות חוזרות ללא עלויות ועוד. מנגד, התשואה אינה מובטחת ויכולה לרדת במקביל לירידת ריבית בנק ישראל.
לסיכום, קרנות כספיות מהוות כיום חלופת השקעה אטרקטיבית במיוחד עבור חוסכים ומשקיעים מתחילים. הן מאפשרות להרוויח ריבית גבוהה יותר מזו של הבנקים תוך שמירה על רמת סיכון נמוכה יחסית. מומלץ לשקול הפקדת חלק מהחיסכונות בקרנות כספיות, בפרט בתקופה הנוכחית.
מיטב טרייד
מבצע לסוף שנה: ספריית VOD פיננסית במתנה הנותנת גישה ל-4 קורסים נוספים למשך חודשיים
חשוב להגיד שוב שקרן כספית יכולה להיות טובה כהשקעה סולידית לטווח קצר. במיוחד בכלכלה של ישראל היום שהריביות עולות והאינפלציה עולה ועולה. רוב השימושים של קרן כזו היא תוכנית חסכון לעתיד או קרן למצב חירום במידה ונכנסתם לאיזו בעיה כלכלית.
קראו עוד: קרנות כספיות מומלצות | למדו על קרנות איריות
- כל מה שנכתב במאמר זה הוא אינו תחליף לייעוץ עם איש מקצוע אשר יכול להתאים את הדברים לצרכים האישיים של כל אדם– למאמר זה אין כל תחליף לייעוץ!
שאלות נפוצות על קרנות כספיות
לא, ניתן להשקיע כל כמות כסף שרוצים. אפשר בהפקדה אחת, אפשר בכמה הפקדות וגם בהוראת קבע.
אין הגבלת מינימום לרוב, אבל ישנם קרנות מסוימות בהן יש מינימום השקעה.
בקרן כספית הכסף לא נעול, הוא נזיל כל יום, אין מינימום (לרוב), אין (כמעט) עמלות, מרוויחים עמלה כבר מהיום הראשון.
אז אם מחפשים פתרון סולידי ונזיל – קרן כספית עדיפה על פיקדון בבנק.
נייר ערך נפדה אחרי 90 ימים, מנהל הקרן מוכר את הנייר וקונה משהו אחר. בתור משקיע, אפשר להחזיק בקרן כמה זמן שרוצים.
כן, ניכוי המס נעשה במקור על ידי הבנק או בית הההשקעות
קרן כספית שקלית חשופה אך ורק למטבע השקל, בקרן כספית דולרית החשיפה היא לדולר.
כן, לפעמים בעל הקרן מגביל את כמות הקנייה ואפשר לקנות רק אם מישהו מוכר. 2 הקרנות הידועות כיום סגורות לקניה הינן איילון ומיטב.