התנהלות כלכלית נכונה

חמשת השלבים של התנהלות כלכלית נכונה

ההתנהלות הכלכלית היא אחד הנושאים החשובים ביותר בחיינו, אך לעיתים נדמה שהיא נשארת בצד ולא מקבלת את תשומת הלב הראויה. כל אחד מאיתנו מתמודד עם החלטות פיננסיות יומיומיות—הוצאות, חסכונות, השקעות—וכל אחת מהן משפיעה על העתיד הכלכלי שלנו.

ניהול נכון של הכסף לא רק עוזר לנו לשמור על יציבות כלכלית, אלא גם מאפשר לנו להשיג מטרות ארוכות טווח, כמו קניית בית, חינוך לילדים, או פרישה נוחה. במאמר זה, נלמד איך להתמודד עם האתגרים הכלכליים של היום-יום וניתן כלים מעשיים לניהול כסף בצורה חכמה ויעילה.

מה זה התנהלות כלכלית נכונה?

התנהלות כלכלית נכונה היא היכולת לנהל את המשאבים הפיננסיים שלנו בצורה חכמה ומאוזנת, כדי להבטיח יציבות כלכלית ולהשיג מטרות אישיות וארוכות טווח. מדובר בהבנת ההכנסות וההוצאות, קביעת מטרות כלכליות, חיסכון והשקעה בצורה נכונה, ומניעת חובות מיותרות.

בבסיס ההתנהלות הכלכלית הנכונה עומדים מספר עקרונות מרכזיים:

  1. ניהול תקציב אישי – לדעת איפה הכסף שלנו הולך ולהתאים את ההוצאות להכנסות.
  2. חיסכון שוטף – להקצות חלק מההכנסות לחיסכון, כדי להיות מוכנים להוצאות בלתי צפויות ולבצע רכישות עתידיות.
  3. ההשקעות – הפנייה של חלק מהכסף להשקעות רווחיות שיכולות להניב תשואות לאורך זמן, ובכך להגדיל את ההון האישי.
  4. הימנעות מחובות מיותרים – שמירה על יחס מאוזן בין הכנסות להוצאות והימנעות מהוצאות שאינן חיוניות שמובילות להתפתחות חובות.
  5. סדר בביטוחים – עשו סדר בביטוחים שלכם על ידי סקירת פוליסות, בדיקת כפילויות והשוואת מחירים, ובמידת הצורך השתמשו בכלים דיגיטליים כמו Cover

שלבים להתנהלות כלכלית נכונה

התנהלות כלכלית נכונה אינה רק עניין של ידע, אלא גם של הרגלים יומיומיים שיכולים לשפר את איכות החיים הכלכלית שלנו ולהוביל אותנו אל מטרותינו הפיננסיות.

שלב 1: ניהול תקציב אישי\משפחתי

השלב הראשון בניהול כלכלי נכון הוא יצירת ניהול תקציב אישי או משפחתי. כאשר אנחנו יודעים בדיוק איפה הכסף שלנו הולך, אנחנו יכולים לקבל שליטה מלאה על ההתנהלות הכלכלית שלנו ולהתאים את ההוצאות להכנסות. בניית תקציב אישי עוזרת לנו לזהות תחומים שבהם אפשר לחסוך ולהימנע מהוצאות מיותרות.

התחילו בכך שתסדרו את ההכנסות וההוצאות שלכם בצורה מסודרת. רשמו את כל מקורות ההכנסה שלכם, כמו שכר עבודה, קצבאות, הכנסות נוספות, ובדקו את סך כל ההוצאות החודשיות שלכם – חשבונות, דלק, סופר, חינוך, בריאות, ועוד. כאשר תבינו את התמונה המלאה של הכספים שלכם, תוכלו להתחיל לתכנן את ההוצאות בצורה חכמה יותר ולוודא שהן לא עוברות את הגבול.

לאחר מכן, קבעו לעצמכם מטרות כלכליות ברורות: אם אתם רוצים לחסוך לקראת חופשה, לקנות רכב חדש או להשקיע למען העתיד, הגדירו את המטרה ואת הסכום שצריך לחסוך. השאירו מקום גמיש להוצאות בלתי צפויות, אך עשו את המאמץ להיצמד לתקציב שלכם.

תוכלו להשתמש באקסל הבית של פיננקה או אם אתם מעדיפים כלים דיגיטליים השתמשו באפליקציות לניהול תקציב (כמה מן המומלצות הן רייזאפ, פמיליביז, החיים בפלוס), שיעזרו לכם לעקוב אחרי ההוצאות וההכנסות בצורה נוחה ומסודרת. זכרו, ניהול תקציב אישי הוא לא רק על לדעת איפה הכסף שלכם – הוא על לקבוע סדרי עדיפויות ולהתאים את ההתנהלות הכלכלית לצרכים האישיים שלכם.

אין צורך במתן סיסמאות

riseup

דירוג פיננקה

4.9

רייזאפ (RiseUp)

רייזאפ היא אפליקציית ווב שפועלת במובייל או בדסקטופ ומתממשקת עם וואטצאפ. השירות הדיגיטלי של רייזאפ מאפשר לכם לדעת כיצד יסתיים המאזן החודשי שלכם עוד לפני שהוא התחיל. האפליקציה עוקבת אחרי כל ההוצאות וההכנסות שלכם ועושה לכם סדר במאזן הכספים. במקביל אפשר לקבל ייעוץ פיננסי מהצוות של riseup וגם לשאול שאלות ולשתף את ההצלחות באמצעות קהילת הפייסבוק ״להיות על זה ביחד עם רייזאפ״.

    • מחיר: חודש חינם +50% הנחה לחודשיים נוספים
    • מערכת הפעלה: פועל על כל מערכות ההפעלה
    • שפות: עברית
    • יתרונות: תומכת בבנקאות פתוחה – אין צורך במתן סיסמאות, אפשר גם במחשב וגם במובייל, דשבורד ויזואלי מרהיב, קהילה שוקקת שאפשר לשתף ולשאול ולהשתתף באתגרים שונים.
    • חסרונות: בינתיים אינה תומכת בכל הבנקים, אך עובדים על זה (בנק ירושלים)

 

קבלו חודש חינם +50% הנחה לחודשיים נוספים מתנה ב-riseup או קראו ביקורת על רייזאפ

שלב 2: חיסכון נכון

השלב השני בניהול כלכלה נכונה הוא חיסכון. חיסכון נכון הוא אחד הכלים החשובים ביותר להשגת יציבות כלכלית ולהתמודדות עם הוצאות בלתי צפויות. אם תדעו להקצות חלק מההכנסות שלכם לחיסכון בצורה חכמה, תוכלו להימנע ממצבים של חוסר בעת הצורך ולבנות עתיד כלכלי בטוח יותר.

כדי לחסוך בצורה אפקטיבית, חשוב לקבוע מראש את הסכום שברצונכם לחסוך כל חודש ולהתעקש לשים אותו בצד לפני שמבצעים הוצאות אחרות. תוכלו להקצות את הסכום הזה לחיסכון בפק"מ או להעביר אותו לקרן כספית עד שתחליט מה לעשות איתו.

לצד החיסכון השוטף, חשוב גם לחשוב על מטרות חיסכון ארוכות טווח, כמו חיסכון לפנסיה, חיסכון לקראת רכישת דירה, או חיסכון ללימודים אקדמיים. אם יש לכם מטרות ארוכות טווח, שקלו להשקיע את החסכונות שלכם במוצרים פיננסיים שמספקים ריבית או תשואה, כגון קרנות נאמנות, קופות גמל או תכניות חיסכון לא צמודות.

חשוב גם להקפיד על חיסכון במצבים של הוצאות בלתי צפויות. אם יש לכם תקציב חודשי שמגביל את ההוצאות, תכננו מראש את התקציב לעיתות חירום, ונסו לחסוך לפחות 3-6 חודשים של הוצאות קבועות למקרה חירום כלכלי.

שלב 3: השקעות

השקעות הן אחד הכלים המרכזיים לשיפור ההתנהלות הכלכלית ולהשגת מטרות כלכליות ארוכות טווח. במקום להשאיר את הכסף "שוכב" בחשבון העו"ש, השקעות מאפשרות לכסף לעבוד בשבילכם ולצמוח עם הזמן. עם זאת, חשוב לזכור כי השקעות כרוכות בסיכון, ולכן יש לבצע אותן באופן מושכל ומחושב.

כמובן שלפני שמבצעים השקעה, חשוב להבין את סוגי ההשקעות השונים ולבחור את המתאימות ביותר לצרכים האישיים שלכם. לדוגמה, השקעה במניות יכולה להניב תשואות גבוהות, אך היא גם כרוכה בסיכון גבוה. מצד שני, השקעות באג"ח או בקרנות נאמנות עשויות להציע סיכון נמוך יותר, אך גם תשואה נמוכה יותר.

לכל אדם יש מטרות כלכליות שונות, ולכן חשוב להתאים את סוג ההשקעה למטרות אלו. אם מדובר בחיסכון לטווח ארוך, השקעה בנדל"ן או בהשקעות גידול יכולות להיות בחירות טובות. אם המטרה היא צמיחה מהירה של ההון, אפשר לחשוב על השקעות יותר אגרסיביות כמו מניות. כדאי גם לגוון את ההשקעות כדי להפחית את הסיכון ולנצל את הפוטנציאל של שווקים שונים.

השקעה נבונה אינה רק תוצאה של מידע, אלא גם של סבלנות ושליטה על פחדים ורגשות. אל תשקיעו בשוק רק בגלל חיפושים אחרי תשואות מהירות, אלא השקיעו על פי אסטרטגיה פיננסית ברורה שתתאים למטרותיכם האישיות.

שלב 3: הגדלת הכנסה

הגדלת ההכנסה היא דרך נוספת לשפר את ההתנהלות הכלכלית האישית שלכם ולבנות יציבות כלכלית. אם אתם מרגישים שההוצאות שלכם עולות על ההכנסות, הגדלת ההכנסה יכולה להיות הפתרון שיביא לשיפור משמעותי במצב הכלכלי שלכם.

  1. פיתוח קריירה או קידום בעבודה
    אחת הדרכים להגדיל את ההכנסה היא להשקיע בהתקדמות מקצועית. קידום בעבודה, לימודים או רכישת מיומנויות נוספות יכולים להוביל לעליית שכר. אם אתם מעוניינים להיכנס לתחום חדש, חשבו על הכשרות נוספות או קורסים שיכולים להגדיל את ערככם בשוק העבודה ולהוביל להזדמנויות תעסוקה טובות יותר.

  2. הכנסות נוספות מעבודות צדדיות
    עבודה נוספת, או "הכנסה צדדית", יכולה להיות מקור מצוין להגדלת ההכנסה. תחומים כמו עבודה פרילנסית, הוראה פרטית, מכירות באינטרנט או כל פעילות שניתן לבצע בזמן פנוי עשויים להיות דרכים טובות לעשות כסף ולייצר הכנסה נוספת ללא הצורך בשינוי קריירה או עבודה במשרה מלאה.

  3. השקעות שמניבות הכנסות
    דרך נוספת להגדיל את ההכנסה היא להשקיע במכשירים פיננסיים שמניבים תשואה. השקעות במניות, קרנות נאמנות, נדל"ן או פלטפורמות דיגיטליות עשויות להניב רווחים לאורך זמן, כל עוד יש לכם אסטרטגיה השקעתית מסודרת. השקעות יכולות להיות מקור יציב להכנסה פסיבית ולצמיחה של ההון האישי שלכם.

הגדלת ההכנסה לא בהכרח דורשת מהפכה, אבל בהחלט מצריכה מחשבה יצירתית ומוכנות להשקיע במאמץ נוסף.

שלב 4: ניהול חובות

השלב הרביעי בניהול כלכלה נכונה הוא ניהול חובות בצורה חכמה. חובות עשויים להיות נטל כלכלי משמעותי אם לא מטפלים בהם בצורה נכונה. חשוב להבין את סוגי החובות שיש לכם ולבצע את הצעדים המתאימים לצמצום ולמניעת חובות מיותרים.

  1. הבנת החובות הקיימים
    השלב הראשון בניהול חובות הוא להבין את היקף החובות שלכם. רשמו את כל החובות שיש לכם – הלוואות, כרטיסי אשראי, מינוס בבנק, הלוואות פרטיות, חובות לחברים או משפחה, ועוד. הבנת הגובה המדויק של החובות תעזור לכם להעריך את המצב הכלכלי ולהתכנן את הדרך להחזרת החוב.

  2. תעדוף החובות
    לא כל החובות הם באותו המשקל – חלקם עשויים להיות עם ריביות גבוהות יותר, אחרים עשויים להיות דחופים יותר. תעדפו את החובות לפי שיעור הריבית, גובה החוב, והזמן הנדרש להחזר. במידה ויש לכם חובות עם ריבית גבוהה, כדאי להתחיל להחזיר אותם קודם. במקרים מסוימים, אפשר לשקול מיחזור חובות או איחוד חובות כדי להוריד את שיעור הריבית הכללי.

  3. בניית תוכנית החזר חוב
    אחרי שמיפיתם את החובות ודרגת הסיכון שלהם, עליכם לבנות תוכנית החזר מסודרת. הגדירו את סכום ההחזר החודשי שמתאים לכם והקפידו לשלם בזמן. אל תתעלמו מהחובות – הימנעו מעיכובים במועד התשלום, שכן הם עשויים להוביל לבעיות כלכליות נוספות, כגון קנסות וריבית פיגורים.

  4. הימנעות מחובות חדשים
    כדי לשמור על יציבות כלכלית, חשוב להימנע מלקיחת חובות נוספים בעת החזר חוב קיים. אם יש לכם נטייה להתפתות לכרטיסי אשראי או הלוואות, שקלו דרכים אחרות למימון הוצאות בלתי צפויות, כמו חיסכון מראש או קיצוץ בהוצאות.

ניהול חובות בצורה חכמה יכול להיות הצעד החשוב ביותר להבטחת יציבות כלכלית. כאשר אתם מצליחים להחזיר חובות בזמן ולמנוע חובות חדשים, אתם מספקים לעצמכם את החופש הכלכלי להתמקד בהשגת מטרות כלכליות ארוכות טווח.

שלב 5: לעשות סדר בביטוחים

אחד הצעדים החשובים בהתנהלות כלכלית נכונה הוא לבדוק את מצב הביטוחים שלכם. רבים מאיתנו מחזיקים בביטוחים כפולים או מיותרים, ומשלמים פרמיות גבוהות מבלי לדעת על כך. חשוב להתחיל בסקירה יסודית של כל פוליסות הביטוח – ביטוחי בריאות, דירה, רכב, חיים ופנסיה – ולוודא שאתם מבוטחים רק במה שבאמת נחוץ לכם, בהתאם למצב האישי והמשפחתי.

בנוסף, מומלץ לבדוק את תנאי הפוליסות שלכם ולהשוות בין הצעות של חברות ביטוח שונות. לעיתים קרובות ניתן למצוא הצעות משתלמות יותר שיחסכו לכם מאות שקלים בשנה. אם המשימה מרגישה מסובכת, אפשר להיעזר בכלים דיגיטליים שמרכזים את כל המידע במקום אחד.

Cover היא דוגמה לפלטפורמה דיגיטלית שמטרתה להפוך את תחום הביטוחים והפנסיה לפשוט ונגיש. באמצעות המערכת של Cover, תוכלו לקבל תמונת מצב מלאה על הביטוחים שלכם, לזהות כפילויות ולחסוך בעלויות, וכל זאת בלחיצת כפתור ובשפה ידידותית לכל משתמש.

לדעת כמה חסכתם וכמה אתם משלמים

הפלטפורמה של cover משקפת לכם את החסכונות הפנסיוניים והביטוחים מכל החברות, ומציגה המלצות לשיפור התנאים והכיסויים כדי לוודא שהם במצב אופטימלי
בדיקה חינם

עוד כמה טיפים להתנהלות כלכלית נכונה

שינוי הרגלים

התנהלות כלכלית נכונה נמצאת בהישג ידכם, ולפעמים כל מה שמפריד בינכם לבינה, הם הרגלי צריכה שגויים. הרגילו את עצמכם לחשוב פעמיים לפני כל רכישה. חשבו את הצורך שיש במוצר או בשירות שאתם קונים, וגם במקרה הצורך, השוו מחירים והשקיעו מזמנכם כדי להצליח לשלם מחיר נמוך ככל האפשר. ותרו על קניות בלתי הכרחיות, התחילו לשתות את הקפה במשרד ואת ארוחת הערב בשלו בבית.

רכשו השכלה פיננסית

אתם קוראים כתבה זו וזה כבר דבר טוב, המשיכו לקרוא כאן באתר או במקומות אחרים. צפו בסרטונים ביוטיוב, הרשמו לוויבנרים, ספרים, קחו קורסים בקיצור עשו כל מה שאתם יכולים על מנת ללמוד עוד על איך כסף עובד, איך למנף אותו לטובתכם ואיך ללמד את הדורות הבאים (הילדים שלכם) איך להתנהל נכון פיננסית. המפתח הוא הוא תרגול העצות והטיפים והכנסתם לשגירה שלכם.

צרו קרן ביטחון (חירום)

זה אכן חשוב מאוד והרבה משפחות לא מעריכות את החשיבות של יצירת קרן ביטחון למקרה שבוא אחד מהמפרנסים מאבד את עבודתו (בעיקר בעת מצב השוק כיום עם גלי פיטורים גדולים) או בעקבות הפסקת עבודה עקב מחלה או תאונה. ללא רשת ביטחון שכזאת משפחות עלולות למצוא את עצמן מתדרדרות למצב של מינוס או חובות. יצירה של קרן חירום שבה מצויים כספים בסדר גודל של 4-6 חודשי מחייה יכולה להציל אותכם מקטסטרופה פיננסית.

האקסל לניהול תקציב של פיננקה עושה לכם סדר בכספים!
חדש! עכשיו בגרסה 3.0: תוכלו לעקוב בקלות אחרי ההכנסות וההוצאות, לתכנן את התקציב שלכם מראש ולראות גרפים ודוחות מתקדמים בלחיצה. הורידו עכשיו והתחילו לנהל את הכלכלה שלכם בצורה פשוטה, חכמה ויעילה!

שאלות נפוצות להתנהלות כלכלית נכונה

ניהול ההוצאות מתחיל באיסוף כל ההוצאות החודשיות שלכם כלומר רישומים מהבנק, מחברות האשראי, בתי השקעות וכו וריכוזם במקום אחד. ניתן לעשות זאת באמצעות קובץ אקסל או אפליקציות.

לאחר איסוף ההוצאות יש לרכז את כל ההכנסות מכל המקורות. זה יכול להיות ממשכורות, דיבידנדים, שכירות מדירה להשקעה, עזרה מההורים, קצבאות ועוד. לאחר מכן עשו חישוב פשוט ברמה החודשית של הוצאות פחות ההכנסות. זה ייתן לכם אינדיקציה האם אתם בתזרים חיובי או שלילי.

לאחר שידוע מה התזרים שלכם ויש לכם את כל ההוצאות, הגיע זמן להחליט איפה ניתן לקצץ בהוצאות לפי סדר עדיפויות. לדוגמא אם הוצאתם 500 ש"ח בחודש על בגדים, הציבו יעד לעצכם כי חודש הבא תוציאו 50% פחות, כלומר רק 250. הקפידו לעמוד ביעד הזה בחודשים הבאים וכך תעשו לכל קטגוריה.

לסיכום, התנהלות כלכלית נכונה מתחיל בראש

לסיכום, התנהלות כלכלית נכונה דורשת תכנון, התמדה, והתאמה של צעדים פיננסיים למצב האישי שלכם. מהשלב הראשון של ניהול תקציב אישי ועד לניהול חובות והגדלת ההכנסות, כל צעד תורם לשיפור היציבות הכלכלית שלכם ולהשגת מטרות ארוכות טווח. זכרו, ההתנהלות הכלכלית לא צריכה להיות מסובכת או מלחיצה, אך היא דורשת רצינות ומחויבות.

חוות הדעת שלי:
הדרך להצלחה כלכלית היא בדרך כלל ארוכה ודורשת התמדה והתמחות בתחום הפיננסי. אין פתרונות קסם, אך כאשר מקפידים על שלבים בסיסיים כמו בניית תקציב, חיסכון חכם, השקעה נבונה וניהול חובות בצורה מסודרת, ניתן להבטיח יציבות כלכלית ולמנוע מצבים של חוסר ודאגה כלכלית. עם הזמן, כל צעד קטן שנעשה בצורה נכונה, יביא לתוצאות משמעותיות ויספק את הביטחון הכלכלי שאתם שואפים אליו.

הצטרפו לניוזלטר הסודי שלנו

אנחנו גם שונאים ספאם אז מבטיחים לא לבלבל לכם את השכל, רק דברים שווים

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו

האקסל לניהול תקציב של פיננקה עושה לכם סדר בכספים!
חדש! עכשיו בגרסה 3.0: תוכלו לעקוב בקלות אחרי ההכנסות וההוצאות, לתכנן את התקציב שלכם מראש ולראות גרפים ודוחות מתקדמים בלחיצה. הורידו עכשיו והתחילו לנהל את הכלכלה שלכם בצורה פשוטה, חכמה ויעילה!

מידע מקצועי נוסף עבורכם

רוצה לדבר עם מומחה?

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime